phone0895 535 733 person_outline вход/регистрация favorite_border любими local_grocery_store0 количка

 

Няма добавени продукти

 

безплатна доставка
за поръчки над 500 лв.
search close

Коя повърхност би трябвало да се облицова с плочки?

Когато става дума за облицоване с плочки, преди всичко потърсете повърхности и площи, при които това ще играе защитна роля. В кухнята първото място, за което трябва да обмислите облицовка с плочки е стената зад мивката и около самата мивка, а защо не и зад целия плот. Също ако имате готварска печка, ще е добре да сложите плочки върху стената зад нея.

Имайте предвид, че ако в едно помещение е необходима облицовка с плочки на повече площи, то те трябва да са съгласувани помежду си по форма, размер и дизайн.


Препоръчително е плочките да се поставят така, че хоризонталните фуги на отделните площи да са на еднаква височина. За различните площи в едно помещение употребявайте по възможност еднакви материали, т.е. формата и размерът им да са еднакви.

В банята и тоалетната е препоръчително да се облицоват всички площи с плочки, или най-малко площите зад душ кабината или ваната , около мивката и тоалетната чиния. Ако всички те са разположени на една стена, естествено, че ще трябва да я облицовате цялата, а не само отделните площи. Желателно е всички плочки за баня да са с еднакви размери. Разбира се, ако облицовате цяла стена или под, в такъв случай този съвет отпада и лепите колкото реда е необходимо.


Ако в обзавеждането на банята ви има пералня, душ кабина или различни мебели за баня, чието място планирате да бъде постоянно, тогава не би било грешно ако облицовате с плочки и около тях.

Въпреки това в днешно време, повечето хора предпочитат баните им да са изцяло облицовани в плочки – от стените до пода. А в другите помещения подовете да са от гранитогрес или мрамор.


Ако пък имате отделно баня, тоалетна и дори перално помещение, експертите съветват да облицовате всяко едно от тях, защото плочките са най-подходящият материал за подобни мокри и влажни места.

Освен мокрите помещения има и други, които би трябвало да се облицоват с плочки, независимо дали заради естетическия ефект или заради защитните свойства на самите плочки. Това са балкони, антрета, коридори, тераси, веранди, стълбища и др.

Имайте предвид, че поставянето на плочки където и да било е трайна строителна промяна и ако жилището не е ваше, например живеете под наем, преди да започнете подобен ремонт трябва да искате разрешение от собственика, както и да съгласувате избора на плочките.

Ако решите да облицовате с плочки чуждо жилище без разрешение, има вероятност след това собственикът да реши, че иска стария вид на дома си, а това значи, че ще трябва да премахнете залепените плочки. Това става само и единствено чрез къртене, което разрушава основата под тях и след това ще трябва да измазвате повредените места, да ги шпакловате и боядисате, за да придобият стария си вид.