phone0895 535 733 person_outline вход/регистрация favorite_border любими local_grocery_store0 количка

 

Няма добавени продукти

 

безплатна доставка
за поръчки над 500 лв.
search close

Какво трябва да знаем за плочките?

Керамичната плочка e съставена от печена глина, която специалистите наричат бисквита. Той е покрит със стъкловиден пласт, наричан глазура, който също се нанася чрез печене.

Фаянсовите плочки се произвеждат в три основни размера. Два от тях имат квадратна форма. Дължината на ръба им е 150 или 108 милиметра. На пазара обикновено се предлагат такива плочки с размери 150х150 милиметра и дебелина 6 милиметра. Произвеждат се и фаянсови плочки с правоъгълна форма с размери 100х200 милиметра. Ако попаднете на по-стари плочки, дебелината им може да бъде и 4 милиметра. 

Какви плочки и с какъв размер ще изберете зависи изцяло от вашите предпочитания. На големи покривни площи по-добър ефект се постига с голямоформатни плочки. Тях трябва да подберете и когато искате да поставите плочки на окачалки, сапунарници и др.

 Ако имате желание да си купите евтини по-нискокачествени плочки за баня, можете да премахнете дефектите или повредените части от тях и да получите плочки с по-нестандартен размер, например 120х150 милиметра, вместо 150х150 милиметра. С тях също можете да оформяте различни площи по свой вкус. 

С глазурата на плочките също се постига голямо разнообразие в облицовката. Произвеждат се плочки с гланцирана и матова глазура. Тези с матова се употребяват по-често и навсякъде, където не бива да се получават отблясъци на светлина или пък където се цели създаването на топлота и уют.

В цветно оформление, плочките се различават с едноцветни и многоцветни глазури. Цветовете на глазурата достигат от чисто бяло до черно, като минават през цялата цветова гама.

Най-добре e предварително да проучите пазара и да разберете какво се предлага, а след това да направите избора си на плочки по своя собствен вкус и предпочитания. Тук само трябва да добавим, че за чисто функционални задачи e необходимо да сe избират по възможност по-светли тонове. Черните плочки в банята, например, ще ви създават много повече работа от светлите, защото ще виждате и най-малката сапунена пръска и ще се налага постоянно да ги чистите и лъскате. Следователно когато избирате плочките, не се поддавайте на тъмните тонове като черното, тъмно синьото и тъмночервеното. 

В наши дни често се коментират т.нар. пластмасови плочки. Понятието плочка се отнася за керамичен материал, затова те реално са по-скоро пластмасови плоскости. Това са „плочки“ от твърда пластмаса, която сравнена с керамичния материал има своите предимства и недостатъци.

Предимствата са малкото тегло на плоскостта, по-голямта й еластичност и по-малката й чувствителност на удар. Също е неводопропусклива и има известна киселинноустойчивост. Пластмасовите „плочки“ се поставят само чрез залепване, което някои хора причисляват към недостатъците й. 

Други основни недостатъци на пластмасовите плоскости са чувствителността им към големи колебания в температурата. Една стена, която се намира зад кухненската печка, но същевременно е външна, ще бъде изложена на температурни разлики от до 60 градуса през зимата. В такъв случай пластмасовите „плочки за баня“ се отделят от основата, деформират се или се късат.

Освен това, основното нещо, което липсва на пластмасовите плоскости е липсата на блясъка, който има истинската керамична плочка. Плоскостта е гладка, но не съвсем лъскава и няма как да блести като истинска плочка и се губи пълният цветови ефект на материала.

Цветовото оформление при пластмасовите „плочки“ е твърде ограничено в сравнение с глазурата на керамичните.
 

Като последен недостатък трябва да отбележим и сравнително малката твърдост на повърхността на пластмасовите плоскости. Виждат се драскотините, а по-грубите средства за почистване надраскват повърхностите по-лесно. След това мръсотията се полепва по-бързо, а почистването става по-трудно.

 

Личните ви предпочитания и вкус, асортиментът, който се предлага  по магазините и предназначението на плочките трябва да бъдат определящи при избора ви. Бъдете разумни и прецизни , ако искате да направите правилния избор.